VISOKA TLAČNA TRDNOST

Temeljna plošča leži na sloju penjenega stekla, ki je toplotna izolacija z najvišjo tlačno trdnostjo na trgu. Že običajna stanovanjska hiša je realno zelo težka stvar, ki predstavlja težo merjeno v več sto tonah. Vso to težo mora prenašati izolacija pod temeljno ploščo, zato je pomebno da je na tem mestu vgrajen zanesljiv in tlačno visoko odporen material.

VISOKA TLAČNA TRDNOST PENJENEGA STEKLA

Velika prednost penjenega stekla pred konkurenčnimi materiali je njegova izjemno visoka tlačna trdnost. Ta znaša ≥800 kPa pri 10% stisnjenosti, kar pomeni sposobnost obremenitve enega kvadratnega metra pripravljenega sloja iz penjenega stekla z vsaj 80 tonami obtežbe. Tlačna trdnost izolacije pod temeljno ploščo je bistvenega pomena, saj na njej stoji celotna hiša, kar je življenska investicija vsake družine.

Na trgu je le malo toplotnoizolacijskih materialov z dovoljšno tlačno trdnostjo, da bi jih bilo mogoče primerjati s penjenim steklom. Običajen gradbeni stiropor (ekspandirani polistiren ali EPS) dosega tlačno trdnost največ 200 kPA po istem standardu, ekstrudirani polistiren (XPS) zmore že nekoliko več, običajno 400 kPa. Obstajajo seveda tudi trdnejše opcije, ki so seveda dražje, a kljub temu nobena ne doseže vrednosti 800 kPa.

Penjeno steklo
XPS
Les smreka
EPS

TLAČNA TRDNOST PRI POTRESU

Pri potresu sunki spodbujajo nihanje oz. zibanje stavbe, kar povzroči povečane lokalne pritiske na izolacijo pod temeljno ploščo. Tlačna sila je takrat lokalno povečana in predstavlja seštevek obtežbe hiše in dodatnega pritiska potresne sile. Če izolacija pod temeljno ploščo nima dovoljšne tlačne trdnosti, lahko pride do lokalnih posedkov in stavba se nagne. To je nepopravljiva škoda na objektu, čeprav lahko ostane objekt nad temelji popolnoma nepoškodovan. Kljub vsemu se zaradi nagnjenosti hiše pojavijo drugačne in drugače usmerjene sile na konstrukcijo, ki za to ni bila predvidena, kar lahko povzroči poškodbe tudi na kontrukciji nad temelji.